Nature Tomorrow

We vertalen wetenschappelijke kennis naar praktisch advies voor terreininrichting en -beheer, en evalueren hersteltechnieken in onze praktijkgerichte onderzoeksprojecten.

Samen met het Labo voor Bos & Natuur van UGent richtten wen het kenniscentrum voor natuurherstel Nature Tomorrow op.

Advies op maat

We kunnen advies geven over herstel van biodiverse graslanden, ontwerp, aanleg en beheer van biodiverse tuinen en over duurzaam en klimaatrobuust bosbeheer.

Hoe herstel je biodiverse graslanden?

Hoe maak je soortenarme graslanden terug biodivers? We zoeken het uit in het HerBioGras-project. Op drie sites in de buurt van Gent werd eenzelfde blokkenproef aangelegd. We onderzoeken verschillende hersteltechnieken én de ecosysteemdiensten van graslanden. Zo bestuderen we onder andere de voederkwaliteit en de beeldwaarde van graslanden in herstel.
Op deze website vind je al tal van artikels, maar contacteer ons als je concrete informatie wil over jouw specifiek gebied.

Ontwerp, aanleg en beheer van biodiverse tuinen

Over biodiverse tuinen is al heel wat gepubliceerd. Online zijn heel wat tips te vinden. Vaak gaat het dan over het creëren van wilde rommelhoekjes, het lekker laten slingeren en het koesteren van brandnetels.

Vaak zijn deze tips maar weinig wetenschappelijk onderbouwd. Binnen het project Biodivers Zorggroen bundelden we – vanuit de wetenschap – praktische tips voor een écht biodiverse tuin.

Vind meer informatie op onze website:
www.biodiverszorggroen.be

Duurzaam en klimaatrobuust bosbeheer

Jonge bossen op voormalig sterk bemeste landbouwgronden worden vaak gekenmerkt door een homogene kruidvegetatie van snelgroeiende plantensoorten (bv. brandnetel of braam). De bodemcondities spelen hierbij een belangrijke rol. Om een soortenrijke kruidlaag te ontwikkelen is de beperking van plantengroei cruciaal. Dat kan o.a. door te spelen met licht.