Wat & waarom

Wat

is HerBioGras?

Het HerBioGras-project is een lange-termijn praktijkgericht veldexperiment van HOGENT – onderzoekscentrum AgroFoodNature. We onderzoeken hoe biodiverse graslanden kunnen hersteld worden. Het experiment startte in 2017. Op drie sites in de buurt van Gent werd eenzelfde blokkenproef aangelegd.

Herstel van biodivers grasland vraagt zowel een abiotisch  herstel door het verarmen of ‘verschralen’ van de bodem als een biotisch herstel door de toename van het aantal plantensoorten. Als er terug een hoge diversiteit aan grassen en kruiden aanwezig is kan de geassocieerde biodiversiteit zoals insecten en insectenetende vogels zich ook terug herstellen.

Binnen HerBioGras onderzoeken we naast de hersteltechnieken ook de ecosysteemdiensten van grasland.

Lees hier meer over de set-up van het experiment

Waarom

HerBioGras?

Biodivers grasland herstellen is niet eenvoudig, en al zeker niet in Vlaanderen. Door de sterke urbanisatie en de intensivering van de landbouw nam de oppervlakte sterk af. Er wordt geschat dat er nu nog minder dan 8000 ha biodivers grasland is.

Natuurbeheerders worstelen met heel wat vragen over hoe het herstelbeheer best kan aangepakt worden. Vaak wordt al decennia lang hetzelfde maaibeheer uitgevoerd zonder noemenswaardige vooruitgang in de biodiversiteit. HerBioGras wil antwoorden geven op hoe het herstelbeheer financieel haalbaar en maatschappelijk gedragen kan worden aangepakt.

Een biodivers grasland levert ook heel wat diensten aan de maatschappij, ook tijdens het herstelproces. We bestuderen koolstofopslag, de kwaliteit en kwantiteit van het hooi, de nectarproductie en de aantrekkelijkheid voor recreanten.

Lees hier binnenkort meer over ecosysteemdiensten van biodiverse graslanden

Voor wie

HerBioGras?

Met HerBioGras willen we natuurbeheerders antwoorden geven over hoe herstelbeheer best wordt aangepakt. Maar met dit project willen we ook de connectie landbouw-natuur versterken door de waarde van biodiverse graslanden voor de landbouwsector te belichten. We kwantificeren de waarde van het hooi van verschillende snedes en met verschillende kruidenrijkdom.

Maar ook steden- en gemeenten en burgers kunnen leren uit HerBioGras. Ook in het openbaar groen en in tuinen is er een tendens naar meer biodiverse graslanden, en de technieken die helpen in het natuurbeheer helpen evengoed in de stad of in eigen tuin.

Bovendien laten we onze studenten groenmanagement van HOGENT meedraaien in het beheer en in het wetenschappelijk onderzoek.

Lees hier meer over de aanleg van een bloemrijk grasland in je tuin