Citeren als:
Emma Eekhout en Seppe Coquet – studenten groenmanagement HOGENT – Aaron De Decker en An De Schrijver. Glad walstro – gastheer van zeldzame parasiet. Website HOGENT www.biodiversgrasland.be en www.biodiversgrasland.nl
Glad walstro (Galium mollugo) is een sierlijke, vaak liggende plant uit de Sterbladigenfamilie (Rubiaceae). Ze komt van nature voor in grote delen van Europa, tot aan de Oeral en de Kaukasus, en zelfs in Noord-Afrika. In Vlaanderen is het een veelvoorkomende en wijdverspreide soort, met opvallende concentraties in de duinen en langs de Maas.
Glad walstro groeit op uiteenlopende bodemtypes: van zandig tot leemachtig of kleiig, en van humusarm tot vrij humusrijk. Zeer arme of sterk bemeste bodems worden wel meestal gemeden. Het is een sleutelsoort van matig voedselrijke glanshavergraslanden (Habitattype 6510).
Glad walstro is een meerjarige plant met lange, ondergrondse uitlopers tot wel 1,5 m lang. Bovengronds wordt ze doorgaans 30 cm, al zijn groottes tot 120 cm niet ongewoon. Glad walstro ‘klimt’ namelijk vaak in omliggende planten. De bladeren staan in kransen van 6 tot 8. Ze zijn langwerpig en hebben een stekelpuntje en fijne haartjes aan de top. De stengel is glad of licht behaard aan de basis, bovenaan kaal, soms met verdikkingen onder de bladkransen. Glad walstro bloeit, van mei t.e.m september, in losse pluimen met kleine witte, stervormige bloemen.
De soort is gastheer voor Walstrobremraap (Orobanche caryophyllacea). Deze zeldzame parasitaire plant leeft in duin- en kalkgraslanden op wortels van voornamelijk Geel en Glad walstro. Andere soorten walstro als gastheer zijn, zeker in België en Nederland, erg zeldzaam. Geparasiteerde planten komen over het algemeen niet in bloei.
In de volksgeneeskunde werd Glad walstro ingezet als mild geneeskrachtig kruid. Eerst en vooral als diureticum ter ondersteuning van de nierfunctie en bij vochtophoping. Ten tweede heeft Glad walstro ook een kalmerende werking, bij nervositeit, slapeloosheid en ook bij maagklachten. Verder werd de soort ook toegepast bij vallende ziekte – epilepsie.
De plant werd verwerkt tot tinctuur – een alcoholisch extract van de bloeiende delen – of tot een olie-extract (maceraat) voor uitwendig gebruik, bijvoorbeeld bij gevoelige huid of lichte ontsteking.
⚠️ Let op: gebruik van kruiden voor medicinale doeleinden dient steeds met omzichtigheid te gebeuren. Raadpleeg steeds een arts of herborist bij twijfel.
Glad walstro in HerBioGras
Glad walstro doet het voornamelijk goed in de met zaad geherintroduceerde proefvlakjes die vroeg gemaaid worden. Hoewel Glad walstro vrij lang stand kan houden in een door gras gedomineerde vegetatie doordat ze gaat ‘liggen’ in andere planten, heeft ze duidelijk profijt bij een verminderde grassendominantie. Op de figuur hiernaast zie je de evolutie van de bedekking van Glad walstro tussen 2017 en 2024 in de drie proefvlakken Gentbrugge, Makkegem en Melle.