Geroosterde pastinaak met wilde kruidenpesto en feta

Recept bedacht door

Julian Steenbergen – student groenmanagement HOGENT

De zoete en aardse smaak van geroosterde pastinaak wordt versterkt door een aromatische wilde kruidenpesto en het zoute van feta.

Dit gerechtje kan als voorgerecht of als hoofdgerecht.

Ingrediënten

  1. Pastinaken, geschild en in de lengte gehalveerd.
  2. Olijfolie, zout en peper voor het roosteren.
  3. Jonge bladeren en bloemknoppen van gewone margriet (Leucanthemum vulgare)
  4. Wilde marjolein (Origanum vulgare), fijngehakt.
  5. Olijven, ontpit.
  6. Feta kaas, verkruimeld.
  7. Knoflook, fijngehakt.
  8. Geroosterde pijnboompitten of walnoten.
  9. Extra vierge olijfolie.

STAP 1: Pastinaken roosteren

Verwarm de oven voor op 200°C.

Snijd de pastinaken overlangs, en nog eens overlangs indien het dikke exemplaren zijn.

Leg de pastinaken op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper.

Rooster ze 25-30 minuten in de oven tot ze goudbruin en zacht zijn.

 

STAP 2: Wilde kruidenpesto

Combineer in een mixer/keukenmachine de bladeren van gewone margriet, de bladeren van wilde marjolein, de olijven, knoflook, en pijnboompitten of walnoten. Meng tot een grove pasta.

Voeg langzaam extra vierge olijfolie toe tot je een smeuïge pesto hebt.

Breng op smaak met zout en peper.

STAP 3: Serveren!

Serveer de geroosterde pastinaken op een bord. Lepel de wilde kruidenpesto erover en bestrooi met verkruimelde feta kaas.

 

Waarschuwingsnota

Wildplukken doe je op eigen risico, en mag niet overal.

Bij het oogsten van wilde planten is het van belang om uiterst voorzichtig te zijn, aangezien deze planten gemakkelijk kunnen worden verward met enkele andere soorten, waarvan sommige zeer giftig en potentieel dodelijk zijn.

HOGENT is niet aansprakelijk voor het plukken van verkeerde plantensoorten.

We raden aan om deze planten in jouw eigen tuin op te kweken.

Wilde marjolein kan je in de kruidentuin telen – gewone margriet groeit in een bloemenweide of vaste plantenborder.

 

Vorige