Grote bevernel – lekkers voor de koninginnenpagerups

Citeren als:

Emma Eekhout en Seppe Coquet  – studenten groenmanagement HOGENT – Aaron De Decker en An De Schrijver. Grote bevernel – lekkers voor de koninginnenpagerups. Website HOGENT www.biodiversgrasland.be en www.biodiversgrasland.nl

Grote bevernel (Pimpinella major) is een plant uit de Schermbloemenfamilie (Apiaceae). Ze komt van nature voor in het midden en westen van Europa. In Vlaanderen is ze vooral te vinden in de Leemstreek en de Maasvallei, waar ze groeit in bermen, hooilanden, langs heggen, grazige paden, bosranden, holle wegen en taluds. In de Ardennen is de soort zeldzamer.

Grote bevernel gedijt het best op vochtige en matig voedselrijke bodems. Het is een typische soort van glanshavergraslanden (Habitattype 6510). De plant bloeit van juni tot september in roze tot witachtige schermen. Dankzij haar open bloemschermen en hoge nectarwaarde, wordt ze druk bezocht door insecten zoals bijen, zweefvliegen en kevers.

Grote bevernel herken je aan haar holle, diep gegroefde stengel die makkelijk breekt en onderaan vaak paarsrood is. Atypisch voor de meeste schermbloemigen is het ontbreken van  omwindselbladeren. Omwindselbladeren zijn kleine schutbladeren, vaak in een krans staand, onderaan het bloemenscherm. Je kunt ze zien als een soort kraag van blaadjes aan de voet van het scherm.

De bladen zijn enkel geveerd met aan weerszijden twee tot vijf getande deelblaadjes. Op het uiteinde zit er een min of meer drielobbig deelblad. De stengelbladeren zijn kleiner en staan verspreid. Grote bevernel is van Kleine bevernel te onderscheiden doordat de deelbladeren (zeker de onderste!) bij Grote bevernel gesteeld zijn terwijl die van Kleine bevernel ongesteeld zijn. Kleine bevernel komt bovendien op meer droge zandgronden voor.

Grote bevernel is niet alleen een voedselbron voor volwassen insecten die op zoek zijn naar nectar. De soort is ook een waardplant voor verschillende vlindersoorten. Dat betekent dat de rupsen zich met deze plant voeden. Voorbeelden zijn de dagvlinder Koninginnenpage (Papilio machaon) en de nachtvlinder Beverneldwergspanner (Eupithecia pimpinellata).

Grote bevernel in HerBioGras

Grote bevernel komt zowel in de site van Makkegem als Melle voor. Daar doet ze het vooral goed in de proefvlakken die vroeg, voor half mei, gemaaid worden en geherintroduceerd werden met zaad. De recente afname in Melle is te wijten aan de langdurige overstromingen van 2023 en 2024. Op de figuren hiernaast zie je de bedekking van Grote bevernel voor sites Gentbrugge, Makkegem en Melle per maairegime en per herintroductiewijze.

Vorige Volgende