Als beheerder is het belangrijk om te weten hoe diep het grondwater zit, en hoe sterk het schommelt gedurende het jaar. Zowel de diepte als de schommelingen bepalen immers welk graslandtype mogelijk is op een bepaalde plek.
Wil je te weten komen hoe diep het grondwater zit, dan kan dat eigenlijk vrij eenvoudig. Je installeert daarvoor een peilbuis. Idealiter volg je het grondwater op tijdens verschillende jaren, want het kan sterk schommelen tussen de jaren.
Methode
Op elke locatie werden in april 2017 twee peilbuizen geplaatst. Een peilbuis is een plastieken buis die over de ganse lengte geperforeerd werd. Zo is er over de hele lengte contact tussen de buis en het grondwater, en kan in de buis dus de diepte van het grondwater worden opgevolgd.
Elke twee weken werd met een meetlint met peilapparaat het niveau van de grondwatertafel gemeten. In februari-maart 2020 werden dataloggers geïnstalleerd in alle peilbuizen (TD-Diver, van Essen Instruments); daarmee worden sindsdien de grondwaterstanden elke 4 uur geregistreerd.
Uit de figuur van de grondwaterstanden valt op dat de grondwatertafel sterk schommelt in de drie onderzoekslocaties. In de zomer daalt de grondwaterstand tot onder de 1,5 m, soms tot meer dan 2 m. In de winter en het voorjaar komt het water in Gentbrugge en Melle in vele plots tot boven het maaiveld te staan.